nov201315

DSC_3348Tyfonen har ødelagt store områder, og i kølvandet venter store udfordringer. siger Birgitta Dahl fra Manila, hvor hun sammen med sin mand Thord leder Children’s Mission.

– Thord og jeg har arbejdet i Filippinerne med Children’s Mission siden 2004. Vi har oplevet mange katastrofer gennem årene, da dette land er et af de mest udsatte i verden. Men intet kan sammenlignes med det, vi har set efter supertyfonen Haiyan, som sidste fredag ​​hærgede 36 provinser og påvirkede 11 millioner mennesker. Det er stadig uklart, hvor mange som er blevet dræbt, men det er bestemt tusinder.

Det er svært at bære så stor en sorg, fortæller Birgitta Dahl og giver denne rapport ud fra lokale nyheder:

Byen Tacloban, med mere end 200 000 indbyggere, synes at være værst ramt. Kæmpe bølger skyllede fra havet ind over byen som en tsunami og efterlod død og ødelæggelse.

Inden for den næste måned, vil 12.000 børn blive født i de berørte 36 provinser. Men hospitaler og fødeklinikker er beskadiget.

Læger er bange for en epidemi af forskellige sygdomme. f.eks. diarré, kolera og leptospirose, som er en virus, der forekommer blandt inficerede rotter, inficerede og ubehandlede sår.

De døde der ligger på gaderne kan ikke blive begravet på grund af mangel på ligposer .

Man har bedt ammende mødre i Manila om de vil give deres modermælk til hospitalerne. Det vil derefter blive pasteuriseret og sendt til mødre i nød. Mælkepulver bør ikke anvendes, fordi vandet er forurenet.

Amerikanske soldater har kunnet åbne den beskadigede landingsbane, så nu kan fly lande og begynde at evakuere folk. Men der er kun 45 pladser pr. fly, så derfor bliver der et forfærdeligt kapløb om at komme med.

USA og Storbritannien kommer med skibe fra Hong Kong og Singapore. Ombord er forsyninger og soldater, der kan hjælpe. De ankommer i morgen, men det er næsten en uge siden tyfonen ramte, en uge, og hvor mennesker har lidt, grundet sult og tørst.

Spøgelsesbyen Tacloban er blevet lovløs. Kriminelle bander plyndrer butikker og folks hjem. Selv almindelige mennesker stjæler for at få noget at spise og drikke.

8 personer blev dræbt ved et nyåbnet depot, da en væg kollapsede.  Man havde læsset for meget ris ind i rummet, som ikke kunne klare trykket.

– Det opleves, som om alle disse oplysninger bare bliver for meget. Vi kan ikke have så stor sorg i vores hjerter. Vi græder med dem, der græder. Det er en overvældende og tragisk katastrofe, siger Birgitta Dahl.