nov201312

TaclobanChildren’s Mission er en af de første ngo’er på plads i den hårdt ramte storby på Filippinerne. Tacloban minder om en spøgelsesby, fortæller lægeteamet.

Det første af Children’s Missions læge- og medicinteam er nu nået frem til byen Tacloban. Men byen er så ødelagt, at det næsten er umuligt bare at komme rundt.

– Vi starter helt fra bunden, alt er ødelagt og ingen ved rigtigt hvor de skal gå hen, siger Thord Dahl, Children’s Missions leder på Filippinerne.

Ifølge de seneste skøn er mellem 5 til 10 millioner mennesker berørt.

Children’s Mission er en af de første ngo’er som er kommet til det hårdest ramte område på øen Leyte. Efter at have ventet et par dage på en plads med et af militærets flyvninger fra Manila til den hårdt ramte by Tacloban, blev det pludseligt muligt kl. fem natten til mandag, lokal tid. Alle, som kommer med, er opstillet på en prioriteringsliste.

– Vi fik ti personer med – plus 400 kilo lægemidler, udstyr og vand, siger Thord Dahl fra Manila.

Derefter er ideen at bilkonvojer skal komme med alt ekstra udstyr. Første sending er planlagt at ankomme i morgen, tirsdag aften.

Thord Dahl har haft en kort samtale med organisationens koordinator, Herman de la Cruz, efter de var landet i Tacloban.

– Han var næsten opgivende, vidste ikke, hvordan de kunne begynde arbejdet. Der er ingen biler, det er umuligt at komme fra lufthavnen til Tacloban andet end til fods. Heldigvis fik de plads i en militær helikopter og kom på den måde ind til byen. Men den er ligesom en spøgelsesby, alt er ødelagt, butikker, banker, huse, alt er et kaos, siger Tord Dahl. Meget mere når de la Cruz ikke at fortælle før samtalen blev afbrudt.

Children’s Mission har tidligere, for fattige mennesker, opført en landsby i nærheden af byen Palo.

Et projekt, som Children’s Mission Danmarks tidligere formand Mogens Larsen fik overdraget til de lokale myndigheder i 2003-2004.

Tanken er nu at nå dertil og få etableret en base for nødhjælps-arbejdet. En af de ti personer i hjælpeteamet har en bror, som bor i området. Han har en motorcykel som måske kan anvendes til transport.

– Men lige nu er vi ved ikke, hvornår vi kan begynde at arbejde eller hvor hjælpeteamet skal sove i nat, sagde Thord Dahl.

Telte kommer først med bilkonvojerne senere på ugen.