okt202310

105 uddannede personer, 28 nye virksomheder og i alt 110 jobs. Det blev resultatet af et toårigt iværksætterprojekt i Tanzania. – Tænk, hvor mange familier, som har fået en ny livssituation, siger Anders Mårtensson fra Children’s Mission.

Det hele begyndte med en henvendelse fra en af ​​Sveriges største iværksættere, om Children’s Mission kunne hjælpe unge på en ø ud for Tanzania med at forsørge sig selv ved at starte deres egen virksomhed.

– Det er en ø med ekstremt høj arbejdsløshed blandt unge, men også en ø med store naturressourcer, som ikke bliver brugt, siger Anders Mårtensson, der er programkoordinator i Children’s Mission.

I løbet af to år skulle Children’s Mission uddanne 100 personer, og der skulle skabes mindst 30 virksomheder. Med et væsentligt bidrag fra entreprenøren kunne projektet påbegyndes i 2021.

– Regeringen i Tanzania havde et program for at få unge i arbejde. Vi kunne rekruttere deltagere og bruge myndighedernes præmisser og struktur. Nogle deltagere har også modtaget startsæt eller startlån fra myndighederne.

Træningen startede. 105 personer kombinerede teori med praksis og fik en grunduddannelse i, hvordan man driver virksomhed. De lavede markedsundersøgelser og forretningsplaner. Alle nystartede virksomheder blev formelt registreret, så de kunne betale skat.

– Uddannelsen varede i godt et år. Bagefter hjalp vi de nye virksomheder med at vokse og ansætte. Der blev først og fremmest oprettet virksomheder inden for fiskeri, handel, grøntsagsproduktion, biavl, restauranter, syning og sæbefremstilling.

Nu er der gået to år. 21 enkelte virksomheder er startet foruden 7 virksomheder med hver 5 ejere. Det betyder, at 56 af de uddannede har startet egen virksomhed. De har desuden ansat 54 personer, så der i alt er skabt 110 arbejdspladser.

– Det er et fantastisk resultat! Tænk, hvor mange familier, der har fået en ny livssituation! Og der kommer hele tiden nye job til. Når folk ser andre lykkes, bliver de inspireret til selv at forsøge at skabe sig en levevej.

Fordi projektet har både mandlige og kvindelige trænere, har mange kvinder deltaget og startet virksomheder.

– Det er vigtigt, at de ser kvindelige rollemodeller, som viser, at kvinder kan få succes i erhvervslivet. En af kvinderne, der startede en virksomhed, sagde, at hun som hjemmegående mor ikke følte, at hun bidrog til familien. Nu kunne hun bidrage med penge. Det styrkede hendes selvtillid og gjorde hjemmet mere harmonisk.

En anden kvinde, der fik hjælp gennem projektet, er Jackline Somi. Hun syr og designer tøj og havde startet en lille virksomhed i sit hjem, men kunderne fandt hende ikke, og forretningen gik dårligt. Takket være Children’s Mission fik hun viden om, hvordan man driver en succesrig virksomhed. Hun fik også hjælp til at åbne en lille butik ved hovedvejen, hvor hun kunne udstille sit tøj. Nu går forretningen så godt, at hun har måttet ansætte en person for at følge med.

– Jeg mødte kvindens bror, som hjalp hende økonomisk, siden hun blev forladt af sin mand. Han sagde, at han vil takke Children’s Mission af ​​hele sit hjerte for at komme hele vejen til deres ø for at hjælpe hans søster.