sep201819

murstensslaver2

De kaldes murstensslaver; børn og voksne, der er tvunget ind i lange, varme dage med murstensproduktion i Pakistan. De er bundet til fabrikkerne gennem en gæld, som de aldrig vil kunne betale af. Børnene arver deres forældres gæld og går ofte ikke i skole. Nu medfinansierer Children’s Mission en skole, så børneslaverne får skolegang, mad og leg. 

På murstensfabrikkerne i Pakistan får arbejderne så ekstremt lave lønninger, at de er tvunget til at låne penge fra fabrikkens ejere for at klare sig. En dagløn for en hel familie, der arbejder tolv timer om dagen, svarer til 11 danske kroner.
– Lønnen er så lav, at det ikke engang er nok til mad, og de fleste af arbejderne er underernærede. Hvis der så sker noget særligt i familien; et barn fødes, nogen bliver syg og har brug for medicin, eller når nogen dør og skal begraves – så er der ingen penge til de ekstra omkostninger. Den eneste mulighed er at gå til fabrikkens ejere og bede om et lån. Et lån, de aldrig har en chance for at betale tilbage, fortæller Saba Wallace, der voksede op i Pakistan og kender systemet.

Gældsat fra fødslen
Arbejderne kan ikke betale deres gæld tilbage. I stedet vokser gælden og går videre fra generation til generation.
– Alle børn, som fødes ind i det her system, er født med en gæld hængende over sig. Når børnene bliver fire-fem år, begynder de selv at arbejde på fabrikken sammen med deres forældre. Jeg har set det med mine egne øjne flere gange, siger Saba Wallace.

Mange af børnene går ikke i skole på trods af, at uddannelse er den eneste vej ud af livet som murstensslave. For forældrene har ikke råd til og mulighed for at sende deres børn i skole.
Men der er håb. I 18 år har Rasta Foundation arbejdet med murstensslavernes børn. I 2013 åbnede de deres egen skole.
– Vores mål er at uddanne børn af murstensarbejdere, så vi kan redde den næste generation fra denne elendighed, fortæller Shamoun Chand, der grundlagde skolen.

I april 2018 gik ABC og Children’s Mission ind i projektet og støtter nu skolen økonomisk gennem sine sponsorer. Ud over skolegang, får de 213 børn også skolemad og regelmæssige lægebesøg.

Hjælp børn til at lege
Da Thráinn Skúlason fra Children’s Missions bestyrelse besøgte skolen sidste forår, mødte han både elendighed og håb.
– Jeg har aldrig set så meget fattigdom som her, men børnene er enormt glade for at forlade murstensfabrikkerne og gå i skole.

Thráinn spurgte eleverne, hvad de kunne lide at lege, men fik ikke noget svar.
– Tolken hviskede i mit øre, at børnene ikke forstod spørgsmålet. For de leger ikke. De har aldrig haft tid til at lege – de arbejder kun, siger Thráinn Skúlason.

På skolen er der i øjeblikket ingen skolegård, hvor børnene kan lege i deres frikvarterer. Men Children’s Mission starter nu en indsamling for at købe et stykke jord ved siden af skolen, hvor der kan bygges legeplads med legeredskaber. Der vil også være plads til at dyrke grøntsager til skolemaden.

Har du lyst til at give murstensslaverne på skolen mulighed for at lege, kan du give en gave gennem Children’s Mission:

MobilePay: 80 574
Giro: 921-6464
eller Netbank: 2256 Konto: 6445 550 599

Mærk overførslen ”Børneslaver Pakistan”. Tak!