jul201731

Mobilklinik-webKvinder, børn og ældre strømmer til Children’s Mission’s mobile lægeklinik for at modtage rådgivning, få målt blodtryk og behandlet forskellige infektioner.

To dage om ugen pakker sygeplejersker og jordemødre deres udstyr i en af Children’s Missions minibusser for at køre til områder, hvor de fattigste familier bor og arbejder. Oftest er disse områder lige ved de store lossepladser i Manilas udkant, og vi besøger hvert sted en gang om måneden.
Bussen er ikke specielt bygget til dette formål, men har alligevel plads til udstyr, til et undersøgelsesrum, en liggende patient, og til at transportere patienter til et hospital.
Den mobile klinik er et supplement til den lægehjælp, som allerede findes i hver kommune. Hvis man er fattig ligesom de fleste mennesker, vi møder, er transportomkostningerne for komme til en klinik som regel den største forhindring for at få hjælp i tide.

80-90 patienter en almindelig formiddag
Når bussen ankommer til et sted, bliver vi altid mødt af glæde, især blandt børn, der oplever dette som dagens begivenhed. Bagefter er de måske ikke altid så glade for at blive undersøgt eller tage medicin for en sygdom, så det er svært at fange glade miner blandt de børn, der bliver undersøgt eller afventer deres tur.
Mens pladsen for klinikken forberedes med borde, stole og parasoller (som beskyttelse mod sol eller regn) går tre af vores medarbejdere som regel rundt i området for at oplyse om, at klinikken er kommet, og at folk er velkomne, hvis de har brug for hjælp. En almindelig formiddag bliver normalt 80-90 patienter taget hånd om. De fleste er fattige og har ikke råd til at betale fuld pris for medicin og rådgivning om statslige eller private klinikker, men hos os betaler de efter evne. Det er et vigtigt princip at ikke blot uddele gratis, men at styrke folks evne til selv at tage ansvar for deres liv.

De fleste er kvinder og børn
Normalt søges mobilklinikken af kvinder og børn, og de mest almindelige sygdomme behandles, såsom luftvejsinfektioner af forskellig art, og hudinfektioner. Der vil også næsten altid være ældre patienter, der ønsker at få deres blodtryk kontrolleret. Højt blodtryk er et almindeligt problem, som sandsynligvis primært skyldes dårlige spisevaner. Nogle gravide kvinder plejer også at komme for at få råd og hjælp, så at graviditeten kan forløbe så godt som muligt for både mor og barn.

Uddannelse om ernæring og hygiejne
Filippinere er tålmodige og venter stille og roligt på deres tur. For at udnytte denne ventetid plejer en af vore medarbejdere at holde en form for undervisning, primært for mødrene. Det handler normalt om nærende og god kost og vigtigheden af god hygiejne.
Hen imod middagstid plejer køen af mennesker at stilne af, og personalet pakker udstyret sammen igen. Ikke sjældent fyldes bussen da af patienter, der har behov for yderligere pleje på et nærliggende hospital. Vores medarbejdere skriver en henvisning for disse patienter, og følger dem også ind på hospitalet for at sikre, at de bliver taget hånd om på en god måde.
Det er altid lidt trist at gå hjem efter sådan en formiddag, men det føles samtidig godt, fordi vi ved, at vi gjorde det bedste, vi kunne, for at forbedre sundheden for mange børn og nogle voksne denne gang.