nov201216

Jytte Abildstrøm og Tom McEwan får musik og humor til at gå op i en højere enhed. De to entertainere står i spidsen for en indsamling til en musikskole for fattige børn i Bangladesh.

Forleden optrådte Jytte Abildstrøm og TomMcEwan for over 1000 mennesker for at samle ind til en musikskole for fattige børn i Bangladesh. Jytte spillede på sav og Tom på en kreation, han kalder ”vaskebrætslips” ved en storstilet støttekoncert i september.

– På grund af, at vi er, som vi er – vi kan jo godt li’ at give den gas – får vi folk til at smile, fortæller Tom McEwan og forklarer, hvad der sker, når han tager det særprægede ”vaskebrætslips” på:

– Det er en sjov ting at spille på, for når man tager det på, smiler folk, og når man spiller på det, smiler de endnu mere. De kan ikke lade være med det. At få folk til at smile bredt og grine er en god måde at underholde på for en god sag, siger han.

Musik forener, fordi den er ren

– Det er den kærlige leg og musik, der bringer os sammen. Der er ikke alt det andet. Det er rent og ligetil. Det rene hjerte skal op og stå igen, siger Jytte Abildstrøm og tilføjer: – Musikken er noget af det, der kan forene mennesker, for ord er svære, men musik er så ren i sin menneskelige forening.

Og det er grunden til, at Jytte Abildstrøm sagde ja til at være protektor for ”Light a Light for Bangladesh”, der går ud på at starte en forskole i hovedstaden Dhaka for de mange børn fra slummen. For Tom McEwan lå det også lige til højrebenet at være protektor:

– Da jeg hørte om dette projekt, sagde jeg ja med det samme. Vi har det godt her til lands. Vi bor i et smørhul. Så det er godt, hvis vi kan hjælpe andre – især børn. Det er mit udgangspunkt. Vi skal hjælpe andre på den bedst mulige måde.

Musik er helbredende medicin

På skolen i Bangladesh’ hovedstad Dhaka skal børnene lære at spille på forskellige instrumenter, for rytmer og toner danner en struktur, så børnene får noget at have den boglige viden i senere hen.

Og så har musikken en funktion til:

– Vi ved alle sammen at musikken er en fantastisk medicin. At lytte og at spille er meget vigtigt for os alle sammen. Derfor er det godt, hvis vi kan give nogle penge til at starte en skole, hvor de kan opleve musikken og blive hele på den måde, fortæller Tom McEwan.

Musik er en gave

Hvordan virker det helende? Tror du musikken kan gøre en forskel for børnene, der jo har meget basale behov, idet de bor på jernbanelegemerne dernede i Dhaka?

– Det tror jeg bestemt. Man taler jo tit om at holde børnene og de unge væk fra gadehjørnerne ikke? Musikken er ikke den værste måde at gøre det på. At lytte til musik og lære at spille på et instrument er en stor gave. At få tid til det i stedet for at tigge. For mange af børnene tigger kun om mad til deres familier. Men med musikken kan de få også noget ud af det selv, nemlig glæden ved musikken.

– Musikken kan forene og måske skabe noget tro på livet, som jo ikke er nemt, supplerer Jytte Abildstrøm. – Og vise, at der er nogle værdier, der er større end al den materialisme, som mange er smittet af.

– Sang løfter. Man hører ordene og forholder sig til dem. Derfor er det bare med at vælge de sange, hvor ordene løfter og får sjælene op at stå, siger hun.

Film, teater og skuespil

Jytte Abildstrøm debuterede som revyskuespiller i 1957 og optrådte ved flere teatre, inden hun kastede sig over dukketeater for børn i 1964 og rejste landet rundt med mere end 100 turneforestillinger om året. Siden 1970 har Jytte Abildstrøm været teaterchef på Riddersalen, hvor hun har stået for mere end 100 forestillinger gennem årene.

Tom McEwan er skolelærer, trommeslager og skuespiller. Han er født i Skotland, men kom til Danmark i 1968, hvor han blev kendt gennem musik- og teatergruppen ”Klyderne”, som han dannede sammen med Jesper Klein, Jess Ingerslev og Lykke Nielsen. Siden har han medvirket i flere film, bl.a. fire Olsen Banden-film.

Light a light for Bangladesh er et projekt under hjælpeorganisationen Children’s Mission, der ellers arbejder i Filippinerne, Moldova, Ukraine, Haiti og flere østafrikanske lande. Overalt går hjælpen ud på at give børnene og deres familie bedre livsvilkår og indhold i tilværelsen.