jun202104
Modelfoto: Pixabay

Da volden blev en del af hverdagen, forlod Esther sin mand. I dag prøver hun at forsørge sig selv og sit barn i Afrikas største slumområde.

Vi kan kalde hende Esther. Hun er en ung mor fra Kibera-slummen i Nairobi, Kenya. Her modtager hun hjælp fra Children’s Missions partnerorganisation I Choose Life til at forsørge sig selv og sit barn.

– Min historie begyndte i 2016, efter at jeg lige var færdig med gymnasiet. Jeg blev gravid, så jeg giftede mig med babyens far og flyttede ind i hans hus. Men det var ikke et godt liv. Vi skændtes meget, og der blev mere og mere vold. Vi forsøgte at løse det, men vi var ikke enige. Livet føltes tungt. Jeg havde ingen beskæftigelse, men ventede bare på en dag at kunne få hjælp til et andet liv, siger hun.

Esther boede hos barnets far indtil 2019, men situationen blev stadig mere uholdbar. De konstante skænderier og overgreb fortsatte, og volden blev grovere og grovere.

– Jeg flyttede ud og forsøgte at finde midlertidige job til støtte for mig og barnet. Men det fungerede ikke, og efter et stykke tid måtte jeg tilbage til mandens hus. Der blev jeg slået hver dag.

I 2020 lukkede Coronapandemien Kenya ned. Esther og barnet blev endnu mere isoleret i huset, og volden accelererede.

– Jeg var så træt af altid at blive slået og forsøge at beskytte barnet mod slag, for altid at få at vide at jeg er en dårlig person og en dårlig kone. Træt af fornærmelser, og at min indsats aldrig var god nok. Jeg var nødt til at rejse igen.

I dag bor Esther alene med sit barn, og hverdagen er en kamp for at overleve. Hendes mand nægter at hjælpe til økonomisk, hvis hun ikke bor hos ham.

– Jeg er ansvarlig for både mig og mit barn. Jeg har brug for et job, så jeg kan købe mad og betale skolepenge for mit barn, der begynder i skole i sommer. Jeg drømmer også om at uddanne mig selv.

Coronapandemien og nedlukninger har gjort det endnu sværere at finde arbejde. Og Esther er ikke alene i sin situation.

– Vi er mange, der har det meget svært. Mødre, der har forladt voldelige forhold, lider ofte i stilhed, fordi de ikke tør fortælle om, hvad de har været igennem, fordi samfundet ser skævt på kvinder, der forlader deres ægtemænd.

– Men hvis du forbliver i et destruktivt forhold, vil du til sidst dø af slagene. Og den dag, hvor du ikke længere er der, får dine børn det endnu sværere.

Esther er nu kommet i kontakt med Children’s Missions samarbejdspartner I Choose Life. Organisationen arbejder i Kiberas slumkvarterer for at hjælpe enlige mødre til at få egen indkomst gennem iværksætterprogrammer, mikrolån og kontakter med iværksættere. De oplyser også om sundhed og hjælper med at forbedre forholdet mellem forældrene og deres børn.

Vil du hjælpe Children’s Mission med at Hjælpe sårbare mødre? Giv din gave og mærk den ”mor” her:

MobilePay: 80 574
Giro: 921-6464
Bank: Nordea, Søborg Afdeling, Reg. nr.: 2256, Konto nr.: 6445 550 599