Den humanitære hjælp til Ukraine har reddet liv. Children’s Missions leder i Ukraine, Lydmila Lonyuk, fortæller, hvordan organisationen arbejder i en krigstid.
Den 24. februar begyndte krigen i Ukraine. Folks tilværelse blev vendt på hovedet, og livet blev delt op i et ”før” og et “efter” krigen. Vi troede nok alle, at krigen ville vare et par dage eller måske uger, men krigen fortsætter stadig, og situationen bliver ikke bedre, skriver Lyudmila Lonyuk.
– I begyndelsen af krigen kom der store mængder af humanitær hjælp til Ukraine. Bureaukratiet omkring nødhjælp blev lettet markant, og det gjorde arbejdet væsentlig lettere for os.
– I løbet af første halvår af 2022, modtog vi 29 hjælpepakker med knap 500.000 kilo humanitær hjælp fra Norden og Tyskland. Den hjælp, vi har fået, har hjulpet mange tusinde ukrainere med at overleve.
– Vi er så taknemmelige for al den hjælp, vi har fået. Den mad, vi har modtaget, er blevet givet til internt fordrevne, der er flyttet til det vestlige Ukraine, eller transporteret til byer, der er blevet hårdere ramt af krigen, såsom Kharkiv, Kiev og Sumy. For mennesker, der gemmer sig for bomberne i mørke kældre, og som lever i konstant frygt for deres liv og deres børns liv, har Children’s Missions hjælp i form af mælk, vand, kiks og brød været enormt værdifuld og reddet liv.
– Children’s Mission har samarbejdet med flere lokale myndigheder, herunder myndigheden for nødsituationer, som hjalp os med at losse hjælpepakker og transportere hjælpen ud til de nødlidende. Det er deres personale, der er de første på stedet efter et bombeangreb for at redde folk, yde hjælp og rydde op.
– Trods krigen, har Children’s Missions humanitære program kunnet fortsætte. Udover de fattige, udsatte, ældre og handicappede, som Children’s Mission tidligere har hjulpet, hjælper vi nu også et stort antal internt fordrevne. Alene i Volyn-regionen, kom der i begyndelsen af krigen mere end 60.000 interne flygtninge. Socialkontoret i Lutsk blev et humanitært hjælpecenter, hvor tusindvis af flygtninge får hjælp hver dag. Sammen med en anden hjælpeorganisation, driver Children’s Mission et suppekøkken, der to gange om ugen serverer varm mad til hjemløse og flygtninge.
– Children’s Mission har hver uge besøgt flygtninge i deres hjem og hjulpet dem med mad, tøj, sko, hygiejneartikler og sengetøj, men også med samtaler og bøn. Over 430.000 kilo mad er uddelt til internt fordrevne, krigsofre og mennesker i nød, og på syv måneder har flere end 300.000 mennesker fået hjælp fra missionen.
– I en krigssituation er der også brug for psykologhjælp. Children’s Mission har oprettet en lille psykologklinik. To gange om ugen kan børn, der har behov for samtaleterapi, få hjælp af en psykolog.
– Krigen er svær for os alle sammen. Vi lever i en tilstand af konstant følelsesmæssig stress. Men samtidig er vi stærke, fordi vi er sammen. Vi kan overvinde vores vanskeligheder med Guds hjælp og med støtte fra venner i andre lande.
Med kærlighed fra Ukraine,
Lyudmila Lonyuk