Uddannelse og indiske grøntsager. Det er to succesfaktorer for søstrene Agnes og Dorcas Kemei, som nu tjener nok til at forsørge deres familier og betale børnenes skolepenge.
Langt ude i det kenyanske landskab, i Naiberi uden for Eldoret, bor søskendeparret Agnes og Dorcas Kemei med deres familier. Det er to hårdtarbejdende kvinder, som altid har skullet kæmpe for at forsørge sig selv og deres børn.
Agnes drev et lille landbrug, mens Dorcas arbejdede som rengøringsassistent for et firma i byen. Men så kom pandemien, og Dorcas blev arbejdsløs. Agnes tilbød hende at flytte til gården og hjælpe til.
Siden har de begge arbejdet med at dyrke grøntsager. Agnes driver også en lille kiosk for betalingstjenester. Når børnene er hjemme fra skole, hjælper de også til i familiens landbrug.
I 2021 kom søskendeparret i kontakt med Children’s Missions samarbejdsorganisation EPTF og deltog i en uddannelse i iværksætteri i november og december.
– Uddannelsen var rigtig god. Vi lærte nye ting om landbrug, og hvordan vi kan dyrke på en måde, så vi tjener penge og øger vores indkomst. Vi har også lært at lave et budget og vigtigheden af at spare op til fremtiden, siger Agnes.
Før dyrkede de kål, som de fleste andre i området. Men priserne er lave, og overskuddet ringe. I dag dyrker de andre afgrøder – som giver bedre overskud.
– Vi dyrker indiske grøntsager. Der bor flere grupper af indere i Eldoret, og de spiser gerne indiske grøntsager. Vi dyrker flere forskellige slags indiske grøntsager, og så snart vi har høstet går vi fra dør til dør hos inderne og sælger grøntsagerne. Det giver bedre fortjeneste end at sælge grøntsagerne på det almindelige marked, siger Dorcas.
Hun viser rundt blandt plantagerne, hvor indisk babyspinat står mellem chili, koriander, radiser, gulerødder og ærter. De dyrker også kål og bønner til deres egne husholdninger.
Jorden i det nordvestlige Kenya er frugtbart for dem, der har adgang til vand. Og det har søstrene også.
– Vi har en dam i nærheden, hvor vi kan hente vand. Det hjælper os meget. Takket være den kan vi dyrke hele året rundt. Nogle planter tager en måned fra såning til høst, andre sorter tager længere tid. Men vi rykker hele tiden rundt på plantetyperne, så vi ikke dyrker den samme afgrøde det samme sted hele tiden, siger Agnes.
EPTF har ikke sluppet taget i de to søskende, som nu får hjælp af en mentor til at udvikle deres virksomhed yderligere.
I dag tjener de omkring 500 kroner om ugen. Det rækker til mad og børnenes skolepenge. De penge, der er tilovers, investerer de i deres virksomhed.
– Nu tjener vi vores egne penge og har selv ansvar for vores økonomi. Det føles rigtig godt, siger Dorcas.