Manglende menstruationsbeskyttelse får mange piger i den tredje verden til at blive hjemme fra skole, når de har menstruation. Nu bliver menstruationskopper introduceret til pigerne på Children’s Missions skole i Lokichoggio, Kenya.
Af Birgitta Arnlund, Kenya
Et skjult problem er piger og kvinders adgang til menneskerettigheder i den tredje verden. Desværre er emnet ofte tabubelagt, selvom det er den mest naturlige ting i verden.
I Lokichoggio, Kenya, er problemet blevet meget mærkbart, idet nogle af vores skolepiger nu er kommet i pubertetsalderen. Hygiejnebind er dyre og er heller ikke gode for miljøet. Vi ved, at mange piger i den tredje verden vælger at blive hjemme fra skole de dage, hvor de har menstruation, fordi de føler sig usikre på grund af dårlig menstruationsbeskyttelse.
Sådan vi vil ikke have det. Piger bør have samme mulighed som drenge for at gå i skole og skal ikke behøve at blive hjemme på grund af et problem, der angår os alle.
”The Cup”
Vores datter Anna gjorde mig opmærksom på menstruationskoppen ”The Cup”. Mere information findes på hjemmesiden www.thecup.org. Jeg kontaktede Camilla Wirsén, en svensk ildsjæl, der arbejder med The Cup Foundation i Kenya. Hun har sammen med hendes lærere introduceret menstruationskoppen med stor succes på flere skoler i Kenya.
Hvad er det gode ved menstruationskoppen? Der er mange ting. Koppen er lavet af silikone, som er et medicinsk testet materiale. Det opsamler blodet, der derefter tømmes regelmæssigt, en til to gange om dagen, i løbet af perioden. Koppen genbruges efter skylning. Meget lidt vand er påkrævet. Den samme kop kan derefter bruges i op til fem år!
En kop koster mellem 200 og 400 kroner, så der er mange penge at spare. Den er let at bruge for såvel unge piger såvel som for ældre kvinder. Der er heller ikke noget ”affald” at håndtere, og derfor er den meget miljøvenlig.
Viste og fortalte
Efter lange samtaler og mange spørgsmål besluttede vi at lade en af underviserne komme til Loki for at introducere The Cup. På en uge mødte underviseren forskellige grupper: lærerne sammen med Children’s Missions lokale samarbejdspartner LEDO, chefer og byens ledere, vores skolepiger og deres forældre, andre kvinder fra byen og også nogle af de såkaldte Raya-piger, der ikke går i skole.
Det var meget spændende at se, hvor interesserede alle var, både kvinder og mænd. Underviseren præsenterede det hele meget professionelt, og da ugen var gået, var der ingen tvivl. Alle var enige: Dette er en smart løsning! Det vil vi prøve!
Kommer i gang for alvor
En forsøgsgruppe af kvinder har prøvet koppen i tre måneder, og da deres erfaring er meget positiv, vil vi nu gå i gang på alvor. Mere træning er nødvendig, inden vi uddeler kopperne. Camilla Wirsén har et veludført program, hvor hun også inkluderer drenge i uddannelsen. De skal også lære, hvordan pigerne har det, så de kan respektere dem, siger hun.
Vores håb er at give skolepiger kopperne gratis, mens kvinder får dem til nedsat pris.