okt201706

Angelica-liten-1024x661 (2)Angelica havde alle odds imod sig. Hendes mor forlod familien, og Angelica og hendes søstre blev hurtigt underernærede. Men efter to år er Angelica gået fra at være en lille, trist og tynd pige til en livlig pige, der nyder livet.

”Da jeg først mødte Angelica, havde moderen forladt huset tre dage tidligere. En af de ældre søstre, der var ni år gammel, var nødt til at tage sig af hjemmet og de fem søskende, fortæller Eva-Mari Blomqvist, der sammen med sin mand Torbjörn er ansvarlig for Children’s Mission i Filippinerne.
Sidst Eva-Mari mødte Angelica var i november 2016, da hun besøgte et meget fattigt område i Filippinernes hovedstad Manila.
Efter nogle ture til de sociale myndigheder blev der truffet foranstaltninger til støtte for familien. I dag har familien støtte fra en nabo, der sikrer, at børnene får mad og kommer i skole.

Mangler viden og god hygiejne
Children’s Mission i Filippinerne opsøger underernærede børn i fattige områder. Hvert år modtager omkring 400 børn hjælp gennem hjælpeorganisationen.
– Vi kortlægger årsagerne til fejlernæring og indsætter de nødvendige foranstaltninger. Den mest almindelige årsag til underernæring er mangel på viden om næringsrig kost og grundlæggende hygiejne. Andre almindelige årsager er mavesmerter og luftvejsinfektioner. Og så er der mangel på penge, siger Eva-Mari.

Genopretter sundhed på tre måneder
Children’s Missions underernæringshold vejer og måler børn i berørte områder og ser, hvilke børn der er for små for deres alder. Derefter tages forskellige foranstaltninger.
”Det handler hovedsageligt om forældre, sundhedspleje og medicinsk behandling. I nogle tilfælde uddeler vi også mad. Normalt er det nok med tre måneder for at ændre omstændighederne. Vi har også teoretisk og praktisk træning i madlavning og forarbejdning af næringsrige grøntsager og frugter.

Vigtigt med hurtig indsats
Et underernæret barn, der ikke modtager behandling før seksårsalderen, står i fare for at få problemer i hele sit liv. De bliver korte, hjernen udvikler sig ikke normalt, og de har også problemer med at lære, både i skole og i arbejdslivet.
– Kan vi handle tidligt, helst i løbet af de første tusinde dage af et barns liv, hjælper det meget. Men det bedste er dog at forhindre underernæring, siger Eva-Mari Blomqvist.