Forældreløse børn får en fremtid på Children’s Missions børneby i Filippinerne. Her får de god mad, støtte og psykologhjælp, så de kan komme i skole og få sig en uddannelse.
For fire år siden åbnede Children’s Mission en landsby kaldet Open Heart Children’s Village i udkanten af Manila i Filippinerne. Lige nu bor her fire familier med i alt 31 børn.
I slutningen af oktober 2016 blev børnebyen godkendt af de sociale myndigheder og kan nu vokse og modtage op til 80 børn.
Det fortæller den skandinaviske hjælpeorganisation Children’s Mission i et magasin, der netop er landet i danske postkasser.
At kunne hjælpe børn
Børnebyen blev bygget for at kunne hjælpe børn, der er forældreløse, forladte, misbrugte eller forsømt på anden måde.
– De børn, der bor her nu, er mellem 4-15 år, og alle undtagen én har biologiske søskende, der også bor i samme familie i børnebyen, fortæller Torbjørn og Eva-Mari Blomqvist, der er ansvarlige for Children’s Missions arbejde i Filippinerne.
I hver familie bor op til otte børn sammen med en husmor. Husmoren får hjælp af en såkaldt ”moster”, dvs. en anden kvinde, der kender børnene godt, og som kan aflaste moren i fridage, men også være en hjælp i det daglige arbejde med at tage sig af børnene og stå for tøjvask, rengøring og madlavning.
Se, hvordan de vokser
Mange af børnene var underernærede og syge, da de kom til børnebyen, og havde oplevet traumatiske ting. Flere af børnene havde også et forstadie til tuberkulose kaldet Primary Complex. Uden omsorg, sundhedspleje, mad, kærlighed og støttesamtaler, som de fleste nu har modtaget, ville de fleste uden tvivl have haft et hårdt liv med kriminalitet, seksuel udnyttelse, mangel på mad og så videre.
– Efter et stykke tid i børnebyen kan vi tydeligt se, hvordan de vokser og bliver stærkere, både mentalt og fysisk, fortæller Torbjørn og Eva-Mari Blomqvist.
Hvert barn har en individuel udviklingsplan, som dækker alle områder af livet og bliver evalueret af et Case Management Team. Nogle børn har brug for mere psykologisk støtte og behandling, og da kobler vi en psykolog på.
Store grønne områder at bevæge sig på
Husene, som børnene bor i, består af tre soveværelser og et køkkenalrum. Børnene sover i køjesenge, og i hvert soveværelse er der borde og stole til at lave lektier og kunsthåndværk ved. For at oprette en privat sfære omkring det enkelte barn, er sengene adskilt af en skillevæg, hvor de kan opsætte tegninger, breve og andre ting. De har deres egne kufferter til legetøj eller andet, de ønsker at have for sig selv og et aflåseligt skab til tøj mm. Området har en legeplads, basketballbane, legehuse og store grønne områder at bevæge sig på.
Skolepligt
– Børnene i børnebyen får mulighed for at gå i skole, hvilket ville have været umuligt for mange af dem, hvis de ikke havde boet her, fortæller Torbjørn og Eva-Mari Blomqvist.
Skolegang er obligatorisk i Filippinerne, og statens skoler er gratis, men eleverne skal betale for skoleuniformer, bøger, skrivematerialer, mellemmåltider og, selvfølgelig, omkostningerne til rejsen til og fra skole.
Børn mellem 4 og 6 år går på missionens egen forskole, der har til huse i et af børnebyens huse. Her får de mulighed for at lære andre børn (fra familier i nabolaget) at kende. Her lærer de at læse, skrive og regne, hvilket er en forudsætning, når de seksårige skal begynde første årgang i en offentlig skole i nærheden.