okt201803

Søskende genforenet webJohn Roe greb det sidste halmstrå i jagten på sin forsvundne familie. Med hjælp fra Facebooks søgemaskine og socialrådgiverne i børnebyen Open Heart Children’s Village, blev han og søsteren genforenet med deres familie efter næsten seks års adskillelse.

Da John Roe ankom til Children’s Missions børneby, Open Heart Children’s Village, for mere end fem år siden, var hans største ønske at blive genforenet med sin familie. Han havde mistet al kontakt med dem, efter hans mor efterlod ham og hans søster, Mary Rose, på en busstation. Børnene endte hos de sociale myndigheder, hvor de blev adskilt. Heldigvis blev de genforenet i børnebyen, da Mary Rose ankom syv måneder efter John Roe. Desværre så det ud til at være håbløst at finde de resterende slægtninge. Børnene kunne ikke huske andet end navnet på deres hjemby, forældrenes fornavne og deres søskendes navne.

Søgning på Facebook
Efter tre år med annoncer i aviser, i fjernsyn og radio og med de flere besøg i hjembyen uden at få svar, begyndte medarbejderne i Open Heart Children’s Mission at miste håbet. De forberedte børnene på, at deres eneste håb om at få en ny familie ville være gennem adoption.
Men en aften fik John Roe lov til at bruge Facebook, og han begyndte at lede efter personer med det navn, han huskede, deres storesøster havde. Han fandt en pige med samme efternavn og bad sin husmor om hjælp til at søge videre. Dagen efter fortalte de en af socialrådgiverne om deres opdagelse, og hun tog kontakt til pigen. Hun stillede spørgsmål baseret på de oplysninger, børnene havde givet, og pigens svar matchede børnenes historier og gamle billeder. Socialrådgiveren arrangerede et møde og et par dage senere kom søsteren, broderen, en fætter og børnenes onkel og tante på besøg. Familien var synligt følelsesladede, da de mødtes for første gang i seks år. I begyndelsen begyndte de at græde, men kort efter blev tårerne afløst af stor glæde.

Børnene resocialiseres gradvist
John Roe og Mary Rose har nu besøgt deres onkel og hans familie, hvor deres anden søster og bror bor. Onklen og hans forlovede er fiskehandlere og er ikke velhavende mennesker, men de deler, hvad de har, for at børnene kan bo sammen med deres nære slægtninge. Lokale sociale myndigheder har godkendt familien som værger for de to søskende. Det betyder, at man nu kan påbegynde processen med at vænne børnene til et familieliv uden for børnebyen.
Deres søskende besøger familien, når de har fri fra skolen i ferier og weekender. I fremtiden vil børnene skifte skole og flytte helt ud af børnebyen. I det efterfølgende år vil børnebyens socialrådgivere være i tæt kontakt med børnene og deres familier, for at sikre sig at børnene trives. Efter det første år tilbydes børnene at deltage i lejre, så de fortsat kan have kontakt med deres børneby-søskende og -forældre, hvis de ønsker det. Sådan bliver genforeningen og den nye hverdag en gradvis overgang til børnenes bedste.