mar201913

Lucy-webLucys familie ville gifte hende bort som 12-årig. Men hun flygtede hjemmefra for at gå i skole. Children’s Mission modvirker børneægteskaber med oplysning.

Lucy skulle være gift som 12-årig. I stedet stak hun af hjemmefra. Hun ville så gerne i skole. I dag er hun genforenet med sin familie, og både Lucy og hendes far arbejder nu hårdt for at få flere børn i skole i stedet for at blive gift i en tidlig alder.

Lucy er vokset op i en masai-familie i Kenya. Ifølge kenyansk lov er børneægteskab forbudt, men traditioner er svære at rokke, og unge piger bliver giftet væk meget tidligt. Lucys mor blev gift allerede, da hun var 12 år – og det med en mand, der var meget ældre og allerede havde tre hustruer.
Da Lucy selv var tolv år gammel, ventede hende den samme skæbne.

Men Lucy plejede at gå til søndagsskolen og nu løb hun derhen for at bede til Gud.

– Jeg bad: ”Gode Gud, hjælp mig. Jeg vil ikke have, at min far skal gifte mig bort til denne mand. Han er gammel, og jeg elsker ham ikke.”

Allerede samme dag fik hun et første svar på bønnen.

– Da jeg kom hjem fra bønnen, var en af skolelederne på besøg. Han bad min far om ikke at gifte mig bort. I stedet ønskede han at jeg skulle gå i skole og uddanne mig.

Men Lucys far havde bestemt sig. Ægteskabet skulle finde sted. Og Lucys kommende mand havde allerede bragt de dyr, som ville blive udvekslet før ægteskab.

Udsat for kønslemlæstelse
Lucy var ”forberedt” til ægteskabet ved kvindelig omskæring, som reelt er kønslemlæstelse. Denne praksis er forbudt i Kenya, men eksisterer stadigvæk.

Om få måneder ville ægteskabet blive virkelighed, og Lucy løb nu hen til skolen og bad rektor om hjælp. Men faren kontaktede en gruppe landsbykrigere, der kom hen til skolen og tvang Lucy til at følge dem hjem.

Men Lucy gav ikke op. Hun flygtede fra hjemmet og gik hele vejen til Nairobi, hvor hun endte i et redningscenter. Hun anmeldte sin far, fordi han tvang hende til kvindelig omskæring, hvilket førte til, at hendes far blev dømt til seks måneders fængsel.

Mangler sin familie
I Nairobi mødte Lucy en person fra Children’s Mission søsterselskab ABC Børnehjælp. Lucy fortalte hende, hvad hendes far havde tænkt sig med hende, og i flere år måtte hun gå i skole i Nairobi. Men hun savnede sin familie.

Sammen med ABC’s repræsentant vendte Lucy tilbage til sin hjemby. Forældrene blev orienteret om Lucys uddannelse, og de blev opfordret til at tilgive deres datter for at forlade hjemmet.

– Mødet gik godt. Min far havde savnet mig, og han tilgav mig for at jeg havde stukket af for ikke at blive gift.

Tilbage i familien
I dag bor Lucy sammen med sin familie igen. Hun arbejder som skolesekretær på Children’s Missions og ABC’s skole blandt masaierne i Namelok.

– Jeg vil gerne bygge et redningscenter for masaipiger, der har brug for hjælp. Min drøm for fremtiden er også at gå på universitetet. Og det ved jeg, at når Gud åbner døren, så vil det være muligt.

Ikke kun Lucy, men også hendes far har ændret sig meget efter, hvad der er sket. Han har set, hvor klog hans datter er og opfordrer nu andre masaier til ikke at bortgifte deres døtre for tidligt, men i stedet lade dem uddanne sig.

Far reklamerer for skolen
Lucys fars ord har stor vægt i landsbyen, fordi han er en gammel mand. Hver gang han får fortalt, at nogen planlægger at bortgifte en alt for ung pige, går han hen og forklarer dem, hvorfor de i stedet skal sende deres datter i skole. Det har ændret mulighederne for områdets unge masaipiger dramatisk.

Når faren bliver spurgt, hvorfor det er vigtigt, at piger bliver uddannet, svarer han:

– Kvinder, der bliver uddannet, kan endda gøre mere end mænd. De har samme evne og samme viden, siger han.