dec201409

Tyfon2014Mange frygtede det værste da endnu en tyfon havde retning mod Filippinerne. Men øgruppen slap nådigt, da tyfonen Hagupit drog forbi.

– Nu er tyfonen draget forbi. Vi er så taknemmelige for alle, som har bedt for Filippinerne i denne uvished og vi er uendeligt glade for at det ikke blev en ny Haiyan!

Det skriver Birgitta Dahl på sin blog fra Filippinerne, der som bekendt ofte er tyfonernes holdeplads. Sidste år trak tyfonen Haiyan sit altødelæggende spor hen over øgruppen og 7.000 mennesker mistede livet.

Denne gang tog Hagupit ”kun” 28 personer med sig i døden…

– Vi har været urolige for at de stakkels indbyggere i Tacloban skulle blive ramt endnu en gang. Byen er endnu ikke kommet sig efter tyfonen Haiyan sidste år. Billeder på internettet viste, at det blæste voldsomt dernede, slumhuse væltede, tage blæste af og gaderne er oversvømmede. Men den katolske pater i byen kunne trods alt holde en taksigelsesgudstjeneste til Gud for hans beskyttende hånd, skriver Birgitta Dahl.

Children’s Mission har siden sidste tyfon været med til at genhuse Taclobans indbyggere og genopbygge seks skoler i området. Også Scandinavian Village – med skole og huse – er genopbygget. Der er endnu ingen rapporter om, hvordan landsbyen har klaret den seneste tyfon.

De fleste mennesker – op mod en million – bor i udsatte områder langs tyfonens rute og er blevet evakueret med eller mod deres vilje.

– Mange gør det modvilligt, fordi de frygter, at tyve skal bryde ind i deres boliger og stjæle deres få ejendele.

Hagupit stormede ind fra Stillehavet lørdag nat, tværs over Samar Island og videre til den mindre ø, Masbate. Dens virkninger kunne mærkes i hele det centrale Filippinerne, herunder Leyte øen og den sydlige del af hovedøen, Luzon.

Hagupit blev nedgraderet fra ”tyfon” til ”tropisk storm”, med vind på op til 105kph (65 mph) og vindstød på op til 135kph.

Der ligger dog stadig et kæmpe stort stykke arbejde i at rydde vragdele væk og skaffe basale forsyninger til de mange mennesker, der har mistet deres hjem, skriver U-landsnyt.dk. Derudover giver det også enorme udfordringer, at stormen har efterladt store områder uden strøm og adgang til elektricitet.