aug201822

briller webFillippinske børn med nedsat syn får briller og kan nu følge med i skolen.

En vigtig forudsætning for at lykkes i skolen er at kunne læse, skrive og tælle. For børn med nedsat syn er det meget sværere, hvis ikke umuligt at følge med i skolen.

I Danmark er det en selvfølge med god skolesundhed, men det er det ikke i Filippinerne. På Children’s Missions egne skoler tilbydes børnene et årligt sundhedscheck, men for børnene fra sponsorprogrammer på andre skoler er der intet sundhedsudbud. 

Derfor sørger sygeplejerskerne på Children’s Missions klinik for sundhedscheck af alle 500 børn i begyndelsen af hvert nyt studieår. Fire hele dage bruger klinikkens tre sygeplejersker og et par ekstra medarbejdere på at undersøge alle børnene.

– Når vi opdager, at et barn eller en ung har nedsat syn, møder de en optiker, der skal foretage yderligere undersøgelser og prøve briller til dem, der har brug for det,” siger Eva-Mari Blomqvist, programansvarlig i Filippinerne.

– Før havde vi en optiker, der kun kunne komme en gang om året, når det passede hende bedst. Hun havde ikke adgang til en ”autorefractor”, som er et apparat, der måler øjets behov for korrektion på en objektiv måde og giver optikeren en indikation af, hvilket glas han eller hun skal vælge. Men nu er vi begyndt at arbejde med en optiker, der har sin egen praksis tæt på vores hovedkvarter. Det letter os meget og gør processen meget mere glat og sikker.

Derudover samarbejder klinikken sammen med en svensk optikerkæde, som donerer brillestel til projektet:

– Takket være samarbejdet med Bjärreds Optik har vi også adgang til gratis brillestel, som vi kan bruge til at minimere omkostningerne, fortæller Eva-Mari Blomqvist.

Projektet gør en øjeblikkelig forskel i børnenes liv:

– Glæden hos de børn, der har fået briller, er åbenlys. De er stolte og glade og mærker en direkte forskel på, hvor godt de kan læse, når de begynder at bruge dem, afslutter hun.