aug201229

Over 17.000 børn med stråleskader fra Tjernobylkatastrofen er kommet på Childrens Missions sommerlejr i Ukraine.

– Gennem årene har vi kunnet give 17 687 fattige børn en uforglemmelig sommer, fyldt af kærlighed. Børn som er forældreløse og handicappede og andre børn som kommer fra kriseramte og fattige familier, fortæller Lyudmila Lonyuk, der er Children’s Missions projektleder i Ukraine.

– Det kan lyde så simpelt, når det bare er tal, men tænkt på, at bagved hvert tal er der et menneske, som har fået et uforglemmeligt minde og en oplevelse for livet. For mange børn er sommerlejren i Dubechno blevet stedet, hvor deres liv tog en helt ny drejning. I år har vi haft 1200 børn på sommerlejr, fortæller Lyudmila.

Hun giver et eksempel: En forældreløs elleveårig pige, Nadya, voksede op i en by ikke langt fra Lutsk, hvor hun boede med sin morfar Ivan, som snart fylder 60 år.

Nadya fortæller:

– Min mor forlod mig, da jeg var helt lille og kom aldrig tilbage til mig. Jeg ventede hver dag på at mor skulle komme hjem, og jeg drømte om hende om natten. Mine venner havde en mor, der fulgte dem til skole, gav dem tøj på, læste bøger for dem, købte legetøj og lavede mad. Jeg ville så gerne have en mor!

– Min far arbejder i Polen, og da min mor forlod ham, kom han aldrig hjem igen. Jeg har aldrig set min far og ved ikke, hvordan han ser ud. Min mormor døde for længe siden af kræft, og min morfar blev alene. Jeg blev alt for ham og han blev alt for mig, han erstattede både mor og far for mig.

– Da jeg kom til sommerlejren for første gang, var det som at komme til en eventyrverden. Alt er så smukt – mange blomster, meget plads, masser af legetøj og supergod mad.

Lyudmila Lonyuk er taknemmelig for alle, der gjorde sommerlejren mulig:

– Jeg og hele personalet vil takke dig som giver, for at du muliggør dette. Du giver så mange børn en mulighed for at blive revet ud af en grå hverdag og opleve lys, kærlighed, omsorg og respekt.